Leergang: Stoom je klaar als zorgbestuurder van de toekomst

Leergang: Stoom je klaar als zorgbestuurder van de toekomst

Binnen de eerstelijnszorg sta je voor uitdagende vraagstukken, zoals het managen van werkdruk, het waarborgen van de toegankelijkheid van zorg en het bevorderen van samenwerking tussen gefragmenteerde zorgaanbieders. Hoe leid je jouw organisatie soepel door deze uitdagingen? Stoom je klaar als bestuurder van de toekomst: Leer samen met vakgenoten en van experts over het organiseren van regionale samenwerking, governance, bekostiging en de leiderschapskwaliteiten voor de eerstelijnsorganisatie van de toekomst gedurende deze Masterclass.

Schrijf je snel in en leid jouw eerstelijnszorgorganisatie succesvol naar de toekomst!

  • Q-Academie organiseert deze Leergang in samenwerking met het Jan van Es Instituut. Gedurende vijf boeiende sessies delen experts, onder leiding van Sanne Lubbers (Senior adviseur Q-Consult Zorg en expert in samenwerkingen), hun inzichten over en visie op regionale samenwerking, governance, bekostiging, leiderschap en het IZA met betrekking tot de eerstelijnszorg.

    Dit ga je leren:

    • Regionale Samenwerking: ontdek hoe je effectieve netwerken en samenwerkingsverbanden opzet.
    • Governance: versterk je inzicht in goed bestuur binnen een dynamische zorgomgeving.
    • Bekostiging: leer de nieuwste bekostigingsmodellen kennen die samenwerking en innovatie stimuleren.
    • Leiderschap: leer welk soort leiderschap nodig is om je organisatie succesvol de toekomst in te leiden.
    • Het Integraal Zorgakkoord: begrijp de uitdagingen rond samenwerken en bekostiging om samenwerkingen succesvol vorm te kunnen geven.
  • Sessie 1: Bevorder samenwerking en geïntegreerde zorg

    Datum: 11 februari 2025
    Spreker: Marc Bruijnzeels/Jan van Es Instituut

    Leer als bestuurder de samenwerking tussen zorgprofessionals, beleidsmakers en onderzoeksinstellingen te versterken. Na deze sessie begrijp je de rol van strategische allianties en netwerken in het verbeteren van eerstelijnszorg.

    Ontdek hoe je een gemeenschappelijke visie kunt creëren en innovatieve zorgmodellen kunt implementeren. Marc Bruijnzeels deelt best practices voor het gebruik van data en onderzoek om zorgprocessen te optimaliseren en beleidsveranderingen te bevorderen. Verkrijg inzichten die jouw organisatie naar nieuwe hoogten in patiëntgerichte zorg zullen leiden!


    Sessie 2: Leiderschap en verandermanagement

    Datum: 11 maart 2025
    Spreker: Evi Vermeer/Q-Consult Zorg

    Leer als bestuurder hoe effectief leiderschap en verandermanagement je organisatie kunnen transformeren. Na deze sessie begrijp je hoe je veranderingen kunt initiëren en implementeren in de eerstelijnszorg.

    Ontdek hoe je een inspirerende leiderschapsstijl kunt ontwikkelen en je team kunt motiveren. Evi Vermeer deelt strategieën voor succesvolle verandering en het overwinnen van weerstand. Verkrijg praktische kennis over het bevorderen van een positieve organisatiecultuur en het implementeren van best practices voor verandermanagement. Ontwikkel de vaardigheden die jouw organisatie naar nieuwe hoogten zullen leiden!


    Sessie 3: Integraal zorgakkoord en meer

    Datum: 8 april 2025
    Spreker: Leonie Voragen/Q-Consult Zorg

    Ontdek als bestuurder de impact van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en andere zorgakkoorden op de eerstelijnszorg. Na deze sessie begrijp je hoe deze akkoorden de organisatie en financiering van zorg beïnvloeden en hoe je hier als bestuurder op kunt anticiperen.

    Ontdek praktische handvatten om de kansen die het IZA biedt te benutten en om inhoud te geven aan het akkoord vanuit de eerstelijnszorg. Voragen bespreekt ook de doelstellingen van het GALA en WOZO en hun implicaties voor de eerstelijnszorg. Verkrijg waardevolle inzichten en vaardigheden om jouw organisatie te leiden door de complexe wereld van zorgakkoorden en transformatieopgaven, en om een duurzame en toegankelijke zorgtoekomst te waarborgen!

    Leonie Voragen is een ervaren senior adviseur en deelt haar expertise over transitiemanagement en Population Health Management. Leer wat het IZA betekent voor regionale samenwerking en de belangen van verschillende zorgsectoren zoals ziekenhuizen, ggz en het sociaal domein.
     

    Sessie 4: De organisatie besturen en organiseren

    Datum: 13 mei 2025
    Spreker: Leo Kliphuis/Huisartsencoöperatie Cohesie

    Leer van Leo Kliphuis, een ervaren bestuurder en toezichthouder, over waardegedreven bestuur en toezicht. Ontdek hoe je de waarden van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid kunt borgen.

    Krijg inzicht in governance en spanningsbronnen binnen zorgorganisaties. Na deze sessie begrijp je hoe je een effectieve bestuursstrategie kunt ontwikkelen en een persoonlijke bestuursstijl kunt optimaliseren. Verkrijg praktische kennis over governance-modellen en bestuurlijke inrichtingsmodellen. Werk interactief aan het verbeteren van bevoegdheden, sturingslijnen en werkwijzen binnen jouw organisatie!
     

    Sessie 5: Optimaliseer Bekostiging en Datamanagement in de Eerstelijnszorg

    Datum: 3 juni 2025
    Spreker: Eline de Vries/PhD/Health Campus Den Haag

    Ontdek hoe alternatieve bekostiging kan ondersteunen aan de zorginhoudelijke doelen die je als eerstelijnszorgbestuurder samen met andere aanbieders hebt. Na deze sessie begrijp je in welke situatie welk model past, en hoe data hier een rol in speelt.

    Ontdek best practices van initiatieven en welke inzichten je kunt gebruiken om de prestaties van jouw zorginstelling te verbeteren. De Vries bespreekt ook strategieën voor het optimaliseren van datamanagement om en hoe dit gekoppeld kan worden aan de bekostiging om de zorgkwaliteit te waarborgen. Verwerf praktische kennis en vaardigheden om jouw organisatie naar een hoger niveau van efficiëntie en effectiviteit te leiden, en om een betere zorgervaring voor patiënten te realiseren!

    Eline de Vries, universitair docent en zelfstandig adviseur, deelt haar diepgaande kennis over alternatieve bekostiging en datamanagement. Leer over verschillende bekostigingsmodellen en krijg inzicht in de voor- en nadelen van elk model.

  • Deze training is ook geschikt voor incompany-doeleinden. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

    Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

    Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

    Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Voor wie is deze leergang bedoeld? Regionale eerstelijns organisaties (bestuurders), mono- of multidisciplinair, of een combinatie daarvan.

    • Huisartsen
    • Apothekers
    • Fysiotherapeuten
    • Wijkverpleging
    • Etc.

    Investering: € 2.950,- per persoon (Q-Academie is vrijgesteld van btw). Deze investering is inclusief lesmateriaal en middag/avondarrangement.

    Locatie: Oudlaan 4, Utrecht
    Digitale deelname is helaas niet mogelijk.

    Studiebelasting: voor deze leergang is de studiebelasting 20 uur. Een korte voorbereiding of uitwerking behoort tot de mogelijkheden.

    Accreditatie: bij voldoende aanmeldingen vragen we acceditatie aan.

    Annuleren en doorschuiven: lees hier onze algemene voorwaarden voor open trainingen.

    Neem voor meer informatie contact met ons op.