Zo werk je aan een leercultuur in de zorg
Je leert van goede voorbeelden, fouten, feedback (geven en ontvangen) en dialoog voeren met elkaar. Maar hoe zorg je in de praktijk voor voldoende aandacht en ruimte hiervoor? Uit het webinar “Samen leren en verbeteren” van Waardigheid en Trots kwamen 5 factoren naar voren die bijdragen aan een leercultuur binnen zorgorganisaties. Trainers en consultants Kim en Maaike namen deel aan dit webinar en delen hun inzichten hier.
1. Richt de PDCA-cyclus goed in
Een lerende organisatie is een organisatie waar processen en structuren het continu verbeteren ondersteunen. Als je de PDCA-cyclus goed inricht ontstaat er een leercultuur.
2. Ga het verbeterdialoog aan
Samen leren en verbeteren betekent het verbeterdialoog aangaan op basis van verschillende informatiebronnen. Teams kiezen zelf met welke thema’s ze aan de slag willen op basis van dat dialoog.
3. Bespreek verbeteracties en volg deze op
Het doel is niet om een nieuw systeem op te zetten, maar dat verbeteracties worden afgesproken en opgevolgd. Verbind daarbij wat al aanwezig is in het team en de organisatie.
4. Vergroot het eigenaarschap
Essentieel is het eigenaarschap van de teams vergroten door ze zelf te laten bepalen welk onderwerp ze willen bespreken. Het succes zit hem in dat het proces écht van de zorg is, van het team zelf, en dat ze zelf merken dat hun werk in de praktijk beter gaat.
5. Werk vanuit het startpunt
Wees je bewust van waar een team nu staat en werk vanuit dat startpunt. Dit is voor elk team anders en sommige teams zullen wat meer meegenomen moeten worden. De groeistappen die je dan met elkaar doorloopt zijn bewustwording door reflectie en feedback, voordat de stap gemaakt wordt naar eigenaarschap.
Meer weten?
Ook een leercultuur in jouw zorgorganisatie creëren en ben je op zoek naar handvatten of tips? Of heb je vragen over bovengenoemde factoren? Neem gerust contact met ons op!