Training HFMEA (light) Breng jouw risico’s in kaart en verbeter jouw cliënt- en patiëntveiligheid

Training HFMEA (light)

HFMEA (ook wel bekend als SAFER) staat voor Health Failure Mode and Effect Analysis en is een methodiek om een Prospectieve Risico-inventarisatie (PRI) uit te voeren. Met HFMEA inventariseer je voor alle stappen in een proces de mogelijke risico’s, faalwijzen en oorzaken. Aan de hand hiervan kun je verbetermaatregelen in cliënt- en patiëntveiligheid treffen en fouten voorkomen.

  • Wat is HFMEA (light)?

    Door de HFMEA-methodiek in te zetten, inventariseer je voor alle stappen in een proces de mogelijke risico’s, faalwijzen en oorzaken. Je krijgt een breed scala aan oorzaken waarvoor je maatregelen kunt treffen om zo verbeteringen in cliënt- en patiëntveiligheid te realiseren en fouten te voorkomen.

    Met de traditionele HFMEA-methode ga je voor alle stappen van een proces na wat de risico’s zijn. Dit blijkt in de praktijk tijdsintensief en daarom heeft Q-Consult Zorg de HFMEA light-methodiek ontwikkeld. Met deze methode benoem je alleen de risico’s, oorzaken en faalwijzen voor de meest kritische stappen in een proces. Zo krijg je inzicht in de belangrijkste oorzaken van (mogelijke) fouten en kun je een overzichtelijk aantal verbetermaatregelen treffen. Hierdoor realiseer je daadwerkelijk in korte tijd kwaliteitsverbeteringen.

    Over de training HFMEA (light)

    In de training maak je kennis met de HFMEA- of de HFMEA light-methode. Je leert hoe je per stap (systematisch en uitvoerig) van een kritisch proces tot verschillende oorzaken en verbetermaatregelen komt.

    In de training HFMEA light ontwikkel je bovendien vaardigheden om te prioriteren op de belangrijkste processtappen, faalwijzen en oorzaken.

    Je leert door te oefenen met een proces uit jouw eigen organisatie. Hierdoor ben je na de training in staat de HFMEA light toe te passen in jouw eigen praktijk. De training is praktisch en interactief van aard. Vanuit de theorie ga je aan de slag met jouw eigen procedures en formats.

  • Na afloop van de training ben je in staat de HFMEA (light) toe te passen in jouw organisatie.

  • Aan bod komt:

    • Theorie HFMEA (light)
    • Doel en toegevoegde waarde van de HFMEA (light).
    • Overeenkomsten en verschillen tussen de traditionele methode en de lightversie.
    • Stappen van de HFMEA (light).
    • Resultaten van de HFMEA (light).
    • Opvolgen en monitoren van de getroffen verbetermaatregelen.
    • Uitvoeren van de HFMEA (light): hoe bepaal je de meest risicovolle stappen in een proces? Hoe inventariseer je per processtap de faalwijzen? Hoe bepaal je per faalwijze de mogelijke oorzaken? Hoe bepaal je voor welke oorzaken je verbetermaatregelen moet treffen? Hoe bepaal je het effect van en de kans op risico’s? Hoe prioriteer je risico’s en formuleer je de belangrijkste verbetermaatregelen?
  • Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

    Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

    Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

    Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Voor wie is deze training bedoeld? Kwaliteits- en veiligheidsadviseurs/-managers in de zorgsector en iedereen die een rol heeft bij het begeleiden en/of uitvoeren van risico-inventarisaties en analyses (bijvoorbeeld leden van een incidentencommissie).

    Investering: afhankelijk van het programma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en/of een prijsvoorstel.

    Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ook interessant voor je?
  • PRISMA
    Training Incompanytraining
  • Basistraining Calamiteitenonderzoek
    Basistraining 21 januari 2025