Training Vaardigheden voor voorzitters van calamiteitenonderzoekscommissies
Calamiteitenonderzoek is een essentiële schakel in het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Als (extern) voorzitter en/of procesverantwoordelijke begeleid je de onderzoekscommissie in het achterhalen van basisoorzaken en het gezamenlijk voorstellen van verbetermaatregelen. Dit vraagt om uitgebreide kennis over de verschillende onderdelen van het onderzoeksproces, rapportage-eisen én specifieke vaardigheden in omgang met complexe praktijksituaties. Tijdens deze training ga je hiermee aan de slag leer je hoe je op effectieve en persoonlijke wijze vorm geeft aan het leiden en begeleiden van jouw onderzoekscommissie.
-
Als (extern) voorzitter en/of procesverantwoordelijke bewaak je de structuur, focus en scope van het onderzoek. Daarbij stem je op de juiste momenten af met de opdrachtgever en begeleid je de commissie in het uitvoeren van het onderzoek, de analyse en het schrijven van een heldere rapportage. Dit is niet altijd eenvoudig. Verschillende belangen, een complexe dagelijkse praktijk en tegenstrijdige informatie uit interviews of weerstand kunnen voor ingewikkelde situaties zorgen. In deze uitdagende omgeving wordt van jou verwacht dat je de commissie op koers houdt richting het achterhalen van de daadwerkelijke basisoorzaken en het formuleren van gedragen aanbevelingen en verbetermaatregelen.
Herken je bovenstaande uitdagingen en wil je jouw vaardigheden als voorzitter en/of procesverantwoordelijke verder ontwikkelen? Of heb je de ambitie om deze rol te vervullen en ben je op zoek naar de benodigde handvatten?
Over de training Vaardigheden voor voorzitters van calamiteitenonderzoekscommissies
Q-Academie organiseert een praktische en interactieve training waarin je aan de slag gaat met de benodigde vaardigheden om op effectieve en persoonlijke wijze vorm te geven aan de rol van voorzitter, penvoerder en/of procesverantwoordelijke bij calamiteitenonderzoeken. De trainer neemt je mee in alle aspecten die van belang zijn bij het (bege)leiden van de onderzoekscommissie. We gaan in op bovengenoemde uitdagingen aan de hand van korte theorie gekoppeld aan casuïstiek uit jouw eigen praktijk. Daarbij krijg je de gelegenheid om de benodigde vaardigheden te oefenen met een trainingsacteur. Na ieder gesprek is er ruimte voor reflectie en feedback.
-
Na afloop van de training:
- Weet je hoe je de structuur, focus en scope van het onderzoek en de onderzoeksvragen bewaakt.
- Kun je verschillende soorten weerstand herkennen.
- Weet je hoe je omgaat met weerstand en moeilijke situaties binnen de onderzoekscommissie, tijdens interviews en/of in afstemming met de opdrachtgever
- Herken je het effect van organisatiedynamiek op je onderzoek en weet je hoe je hiermee omgaat.
- Weet je aan welke eisen een goede rapportage voldoet en hoe je de commissie begeleidt richting heldere conclusies en gedragen aanbevelingen en verbetermaatregelen.
- Heb je handvatten voor en geoefend met lastige situaties uit jouw eigen praktijk.
- Heb je de eerste stappen gezet richting de (verdere) ontwikkeling van jouw vaardigheden als (extern) voorzitter, penvoerder en/of procesverantwoordelijke in calamiteitenonderzoek.
-
Dag 1 (hele dag)
Rollen en verantwoordelijkheden
- Welke rollen zijn er?
- Taken en bevoegdheden van iedere rol
- Benodigde competenties
Leiden en begeleiden van het onderzoek
- Onderzoeksvraag vaststellen
- Structuur, focus en scope van onderzoek en onderzoeksvragen bewaken
- Commissie begeleiden in het juist uitvoeren van de analyse(methodiek)
- Op welke momenten stem je af met de opdrachtgever?
Communicatievaardigheden
- Basisgesprekstechnieken voor de interviews met betrokkenen:
- Luisteren, Samenvatten, Doorvragen (LSD)
- 5x waarom
- 4A-model
- Weerstand herkennen
- Handvatten voor de omgang met verschillende soorten weerstand
Oefenen met trainingsacteur
- Voorbeeldgesprekken observeren
- Gesprek oefenen op basis van complexe casus (uit jouw eigen praktijk)
- Eigen reflectie op gesprek
- Feedback van trainingsacteur en collega’s
Dag 2 (halve dag)
Organisatiedynamiek
- Wat is organisatiedynamiek?
- Wat is het effect op calamiteit en onderzoek?
- Hoe ga je om met verschillende belangen?
Afronding onderzoek
- Eisen aan een goede rapportage
- Waar let je op bij het tegenlezen/beoordelen van een rapportage?
- Heldere conclusies schrijven
- Hoe kom je tot gedragen aanbevelingen/verbetermaatregelen?
- Best practices en tips
-
-
Juliëtte de Visser
Tijdens de training neem ik mijn ervaring als adviseur en onderzoeker mee. Ik reik je de theorie aan en ik geef je veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Op die manier kan je de theorie na de training gemakkelijker toepassen in de praktijk. Daarnaast heeft het uitwisselen van ervaringen mij veel energie!
-
Sarita van Houcke
Tijdens trainingen neem ik mijn ervaring vanuit interimfuncties als (strategisch) kwaliteitsadviseur en calamiteitenonderzoeker in zorgorganisaties mee. Deze kennis en ervaringen delen met deelnemers en de training daarmee zo praktijkgericht mogelijk maken geven mij energie. Mijn trainingen zijn interactief en er komen diverse werkvormen aan bod om aan ieders leerbehoefte te voldoen. Ik sta enthousiast voor de groep, met oog voor de deelnemers en hun leerwensen.
-
-
Deze training is ook geschikt voor incompany-doeleinden. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.
Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.
Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.
-
Voor wie is deze training bedoeld? Kwaliteitsmanagers/-adviseurs en calamiteitenonderzoekers in de zorg die:
- Minimaal vijf onderzoeken hebben uitgevoerd in de rol van co-onderzoeker en/of voorzitter middels de PRISMA of SIRE methodiek.
- Bekend zijn met een aantal analysemethodieken uit de SIRE en/of PRISMA methodiek (zoals oorzakenboom, visgraat, procesveranderingsanalyse & barrièreanalyse).
- Aan de slag zijn of aan de slag willen als voorzitter, penvoerder of procesverantwoordelijke van calamiteitenonderzoekscommissies binnen of buiten de eigen organisatie.
Investering: deze 1,5-daagse training kost € 875,- per persoon (Q-Academie is vrijgesteld van btw). Deze investering is inclusief lesmateriaal. Tijdens de training verzorgen wij een dagarrangement dat bestaat uit koffie, thee en een uitgebreid lunchbuffet.
Locatie: Centraal, Midden-Nederland.
Studiebelasting: voor deze training is de studiebelasting 15 uur.
Annuleren en doorschuiven: lees hier onze algemene voorwaarden voor open trainingen.
Neem voor meer informatie contact met ons op.